De Meting Welbevinden vindt plaats in de week van de Palliatieve Zorg tussen 12 en 19 oktober 2024. Wij steunen dit initiatief en werken hier graag aan mee. Het onderzoek vindt plaats in het kader van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) en wordt uitgevoerd door Stichting Palliatieve Zorg Nederland (Stichting PZNL) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC
Utrecht).

Doel

Zorgverleners maken tijdens de Meting Welbevinden kennis met het Utrecht Symptoom Dagboek – 4 dimensioneel (USD-4D) als gesprekshulpmiddel, terwijl patiënten en naasten ervaren dat het bespreekbaar maken van klachten en zorgen op deze verschillende dimensies een normaal onderdeel van de zorg kan zijn. Voor het verbeteren van palliatieve zorg is het belangrijk dat patiënten en hun naasten, als ook professionele en vrijwillige zorgverleners ervaren hoe waardevol het is om te praten over (on)welbevinden op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel gebied.

Daarnaast zorgt de Meting Welbevinden voor meer kennis over het (on)welbevinden van mensen in de palliatieve fase. Door regelmatig te meten kunnen we meer leren over hoe het met patiënten in de palliatieve fase gaat. De geanonimiseerde data worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek ter verbetering van de palliatieve zorg.

Helpen / meedoen
  • Ben je een zorgverlener die zorg biedt aan patiënten in de palliatieve fase en wil je iets concreets doen tijdens de Week van de Palliatieve Zorg)? Je kunt hier lezen hoe je kunt helpen.
  • Ontvang je momenteel palliatieve zorg of ben je een naaste van iemand die deze zorg ontvangt, dan kun je helpen om de palliatieve zorg te verbeteren door het invullen van de vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst is anoniem en duurt ongeveer 7 minuten.

Meer uitgebreide informatie is te lezen op: Meting Welbevinden tijdens Week van de Palliatieve Zorg (12-19 oktober)   – Palliaweb